9 grudnia 2013

Czas na pepparkakor!

Pepparkakor, czyli skandynawskie pierniczki, to pierwsza rzecz, która przychodzi mi do głowy, gdy myślę o Bożym Narodzeniu i Szwecji. Sama je uwielbiam, więc i na blogu nie mogło zabraknąć postu na ten temat.



Pierniki polskie a szwedzkie

Historia piernika sięga średniowiecza. Chociaż Polska może chlubić się piękną tradycją toruńskich pierników, inne nacje też mają co nieco do powiedzenia w tym temacie. Pepparkakor od lat stanowią część szwedzkiej tradycji kulinarnej. Niegdyś w Szwecji piernikom przypisywano właściwości lecznicze. Takie lekarstwo to ja rozumiem!

My mówiąc "piernik" zwykle mamy na myśli miękkie ciasto korzenne, często przekładane powidłami. Szwedzkie pepparkakor są inne. Są to cienkie i chrupiące ciasteczka, których podstawą jest raczej melasa niż miód. Wśród tradycyjnych piernikowych kształtów znajdziemy serca, choinki, gwiazdy, pepparkaksgubbar (piernikowe ludziki), ale i świnki - symbol dobrobytu.


Jak to robią Szwedzi

Pepparkakor są tak popularne, że w Szwecji niezawodnym sposobem na szybkie słodkie co nieco jest kupno gotowego ciasta w sklepie. Ciasto wystarczy rozwałkować, wykroić w nim różne kształty (nie oszukujmy się, to najlepsza część pieczenia!) i wsadzić do piekarnika. Odpada nie tylko dudranina, ale i czas. Tradycyjne ciasto piernikowe musi poleżakować trochę w lodówce.

A może warto zrobić pierniczki "od zera"? Wyrabianie ciasta to przecież kupa frajdy! Przepisów na pepparkakor w internecie jest co nie miara. Ja w tym roku kolejny raz korzystam ze sprawdzonego przepisu na blogu Anne's Food. Co znajdziemy w szwedzkich piernikach? Najważniejszym elementem jest pepparskakskrydda (przyprawa do piernika). Można kupić gotową, lub skorzystać z dokładnego przepisu.


Lista zakupów

Wśród mniej lub bardziej tradycyjnych piernikowych kryddor (przypraw) znajdziemy:

  • kanel (cynamon)
  • ingefära (imbir)
  • nejlika (goździki)
  • kardemumma (kardamon)
  • muskotnöt (gałka muszkatołowa)
  • kryddpeppar (ziele angielskie)
  • anis (anyż)
  • peppar (pieprz) ?


Przydadzą się też:

  • bikarbonat (soda oczyszczona)
  • pomeransskal (skórka pomarańczowa)
  • citronskal (skórka cytrynowa)
  • sel (sól)


A na krystir (lukier):

  • florsocker (cukier puder)
  • äggvita (białko jaja)
  • citron (cytryna) lub ättiksprit (ocet)


Wyższa szkoła jazdy

Dla szukających wyzwań: budowa pepparkakshus (domku z piernika). Ten wygląda tak cudownie, że aż żal jeść!





Więcej o pepparkakor
Podobny wpis: Pieczemy kanelbullar


zdjęcia: Mimsen via photopin cc

5 komentarzy:

  1. Czytanie przepisów to świetny pomysł na naukę języka, jak się okazuje ;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kupne masy to raczej do budowy domków :) Pierniczki do zjedzenia tylko własnej roboty, najlepiej z własną mieszanką przypraw. Zastanawiam się tylko jak wygląda sprawa zakupu suszonej skórki gorzkiej pomarańczy w Polsce? To chyba może być trudne, co?

    Pacman genialny:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka pomarańczowa i cytrynowa jest jak najbardziej do dostania tutaj. Ale ja i tak zawsze używam świeżej.

      Usuń
  3. Hej! Właśnie chrupie sobie Annas pepparkakor serduszka :) i przypomniałam sobie ostatnią lekcję z j. szwedzkiego podczas której mieliśmy quiz, w którym padło pytanie typu -> Jakiej przyprawy nie ma w pepparkakor? -> Odpowiedź: pieprz :)
    To już sama nie wiem, jest ten peppar-pieprz czy nie? :)
    Pozdrawiam, Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Ja kiedyś robiłam z przepisu, w którym był pieprz, ale może to był jakiś nietradycyjny przepis. Generalnie trzy obowiązkowe przyprawy to cynamon, goździki i imbir. Dzięki za spostrzegawczość.

      Usuń