17 grudnia 2013

Świąteczna gazetka reklamowa marketu ICA

Jak wyglądają gazetki reklamowe supermarketów w Polsce i Szwecji? Generalnie tak samo. Jeśli jednak przyjrzymy się bliżej, dowiemy się sporo o tym jak Szwedzi świętują w Boże Narodzenie, a dokładniej - co jedzą.



Do analizy wybrałam reklamblad (gazetkę reklamową) sklepu Maxi ICA w Malmö. To już ostatni tydzień przed Jul (Bożym Narodzeniem), a więc świąteczna gorączka trwa w najlepsze.

Słowo Jul jest odmieniane przez wszystkie przypadki. Skinka (szynka) to julskinka (szynka świąteczna), korv (kiełbasa) to julkorv (kiełbasa świąteczna), a nawet ser edamer zamienia się w juledamer (edamer świąteczny)! Najważniejszym "julowym" słowem jest jednak julbordet (świąteczny stół). Co na nim znajdziemy?


Królowa jest tylko jedna

Poświęcono jej całą oddzielną stronę. Julskinka - świąteczna szynka. Mój wniosek - to właśnie to danie króluje podczas świątecznej kolacji w Szwecji. Jakbyście nie wiedzieli co z nią zrobić, w gazetce znajdziecie też przepis na jej upieczenie.


Kalla (na zimno)

Sill i glas (śledź w słoiku) to podstawa. Szwedzi lubią śledzie jeszcze bardziej niż Polacy. ICA proponuje nam inlagd sill (śledzia marynowanego) oraz senapsill (śledzia w musztardzie). Do tego możemy nabyć trzy rodzaje sallad (sałatki): rödbetssallad (z buraków), sillsallad (śledziowa), potatissallad (ziemniaczana).


Varma (na ciepło)

Na ciepło Szwedzi zjedzą julkorv (świąteczną kiełbasę) oraz znane wszystkim szwedofilom köttbullar (klopsiki mięsne). Te ostatnie najlepiej zrobić samemu, wcześniej zaopatrując się w blandfärs (mięso mielone).


Tillbehör (dodatki)

Tutaj znajdziemy ciekawy produkt o nazwie julvört (traditionell (tradycyjny) lub med rusiner (z rodzynkami). Jest to chleb pieczony z dodatkiem brzeczki piwnej (produkt chyba typowo świąteczny). Na stole może pojawić się też öl (piwo) oraz majonnäs (majonez) w tubce.


Ostar - sery

Ser na Wigilii? W Szwecji najwidoczniej to zupełnie naturalne. W gazetce znajdziemy wspomniany już juledamer (świąteczny edamer) i inne tradycyjne sery popularne w Szwecji, np. prästost (ser księdza), a także te mniej oczywiste, np. brieost (ser brie).


Söta (na słodko)

Święta to czas pałaszowania różnych słodkości. W ICA wiele razy natkniemy się na chokladask (opakowanie czekoladek) i to znanych nam marek. Oprócz tego skusić nas może julostkaka (świąteczny sernik). Moje bystre oko dostrzega także julmust - szwedzki świąteczny słodzony napój. Co może zaskoczyć? Szwedzi nawet w święta kupują glass (lody)!


Wniosek końcowy? Każdy niezależnie od narodowości lubi sobie w święta pojeść. :)



zdjęcie: Håkan Dahlström via photopin cc

1 komentarz:

  1. jak widać króluje mięso pod każdą postacią, czyli wprost przeciwnie do naszych świątecznych stołów ;)

    OdpowiedzUsuń