Pepparkakor, czyli skandynawskie pierniczki, to pierwsza rzecz, która przychodzi mi do głowy, gdy myślę o Bożym Narodzeniu i Szwecji. Sama je uwielbiam, więc i na blogu nie mogło zabraknąć postu na ten temat.
Pierniki polskie a szwedzkie
Historia piernika sięga średniowiecza. Chociaż Polska może chlubić się piękną tradycją toruńskich pierników, inne nacje też mają co nieco do powiedzenia w tym temacie. Pepparkakor od lat stanowią część szwedzkiej tradycji kulinarnej. Niegdyś w Szwecji piernikom przypisywano właściwości lecznicze. Takie lekarstwo to ja rozumiem!
My mówiąc "piernik" zwykle mamy na myśli miękkie ciasto korzenne, często przekładane powidłami. Szwedzkie pepparkakor są inne. Są to cienkie i chrupiące ciasteczka, których podstawą jest raczej melasa niż miód. Wśród tradycyjnych piernikowych kształtów znajdziemy serca, choinki, gwiazdy, pepparkaksgubbar (piernikowe ludziki), ale i świnki - symbol dobrobytu.
Jak to robią Szwedzi
Pepparkakor są tak popularne, że w Szwecji niezawodnym sposobem na szybkie słodkie co nieco jest kupno gotowego ciasta w sklepie. Ciasto wystarczy rozwałkować, wykroić w nim różne kształty (nie oszukujmy się, to najlepsza część pieczenia!) i wsadzić do piekarnika. Odpada nie tylko dudranina, ale i czas. Tradycyjne ciasto piernikowe musi poleżakować trochę w lodówce.
A może warto zrobić pierniczki "od zera"? Wyrabianie ciasta to przecież kupa frajdy! Przepisów na pepparkakor w internecie jest co nie miara. Ja w tym roku kolejny raz korzystam ze sprawdzonego przepisu na blogu Anne's Food. Co znajdziemy w szwedzkich piernikach? Najważniejszym elementem jest pepparskakskrydda (przyprawa do piernika). Można kupić gotową, lub skorzystać z dokładnego przepisu.
Lista zakupów
Wśród mniej lub bardziej tradycyjnych piernikowych kryddor (przypraw) znajdziemy:
- kanel (cynamon)
- ingefära (imbir)
- nejlika (goździki)
- kardemumma (kardamon)
- muskotnöt (gałka muszkatołowa)
- kryddpeppar (ziele angielskie)
- anis (anyż)
- peppar (pieprz) ?
Przydadzą się też:
- bikarbonat (soda oczyszczona)
- pomeransskal (skórka pomarańczowa)
- citronskal (skórka cytrynowa)
- sel (sól)
A na krystir (lukier):
- florsocker (cukier puder)
- äggvita (białko jaja)
- citron (cytryna) lub ättiksprit (ocet)
Wyższa szkoła jazdy
Dla szukających wyzwań: budowa pepparkakshus (domku z piernika). Ten wygląda tak cudownie, że aż żal jeść!
Więcej o pepparkakor
Podobny wpis: Pieczemy kanelbullar
zdjęcia: Mimsen via photopin cc
Czytanie przepisów to świetny pomysł na naukę języka, jak się okazuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Te kupne masy to raczej do budowy domków :) Pierniczki do zjedzenia tylko własnej roboty, najlepiej z własną mieszanką przypraw. Zastanawiam się tylko jak wygląda sprawa zakupu suszonej skórki gorzkiej pomarańczy w Polsce? To chyba może być trudne, co?
OdpowiedzUsuńPacman genialny:)))
Skórka pomarańczowa i cytrynowa jest jak najbardziej do dostania tutaj. Ale ja i tak zawsze używam świeżej.
UsuńHej! Właśnie chrupie sobie Annas pepparkakor serduszka :) i przypomniałam sobie ostatnią lekcję z j. szwedzkiego podczas której mieliśmy quiz, w którym padło pytanie typu -> Jakiej przyprawy nie ma w pepparkakor? -> Odpowiedź: pieprz :)
OdpowiedzUsuńTo już sama nie wiem, jest ten peppar-pieprz czy nie? :)
Pozdrawiam, Dominika
Hmm... Ja kiedyś robiłam z przepisu, w którym był pieprz, ale może to był jakiś nietradycyjny przepis. Generalnie trzy obowiązkowe przyprawy to cynamon, goździki i imbir. Dzięki za spostrzegawczość.
Usuń