20 maja 2013

Älskar du glass? No, ba!

Lubicie lody? Szwedzi też. Nawet bardzo. Szwecja jest jednym z krajów, gdzie sprzedaje się najwięcej lodów w przeliczeniu na głowę mieszkańca. Uczący się języka szwedzkiego nie mogą zignorować tej informacji!

 

 

1. LIDL

Przygodę ze szwedzkimi lodami rozpoczynam od strony Lidl.se, gdzie woła do mnie oferta Somarens glassar (Lody lata).


pinnglass - lody na patyku
strutglass - lody w rożku
isglass - lody typu "woda i kolorek"; podobne do sorbetu, ale ten ostatni jest robiony na bazie pulpy owocowej
isglass pop-up - "woda i kolorek" w tubce
sandwichglass - lody "kanapka"
nachoglass - lody "trójkąty"



2. AB GLACE

Krok drugi: wchodzę na szwedzkiego Gugla i wpisuję słowo glass (lody)aby znaleźć strony marek lodów dostępnych w Szwecji. 

Pierwsza marka: AB Glace. Svensk glasstradition sedan 1942 (szwedzka lodowa tradycja od 1942 roku). O! Toż to nasza Algida! No dobra, to gdzie te lody? Klikam w våra glassar (nasze lody). Älskar du glass? (Kochasz lody?) No, ba! Javisst! (Oczywiście!) :)


pinnar - lody na patyku
strutar - lody w rożku
laktosfri, mjölkfri och glutenfri glass - lody bezlaktozowe, bezmleczne i bezglutenowe
flerpack - opakowanie "multipack" (typu 6 lodów w jednym opakowaniu)




3. SIA GLASS 

SIA Glass - rdzennie szwedzki producent lodów i jeden z głównych graczy na szwedzkim rynku, a także den svenska gräddglassens skyddsängel (anioł stróż szwedzkich lodów).


gräddglass - lody na bazie śmietanki, lody kremowe, czyli po prostu zwykłe lody
sorbet - sorbety
mjukglass - lody włoskie (dosłownie: "miękkie lody")


Najwięcej smaków poznamy klikając w ofertę lodziarni (glassbar). Jak widać, jednym z dostępnych smaków jest Plopp. Jeśli nie wiecie co to jest, skoczcie do posta Emmy eats Sweden. SIA ma także szeroką ofertę ekologisk glass (lodów ekologicznych).


Oto kilka popularnych smaker (smaków):

vanilj - wanilia
choklad - czekolada
jurdgubb - truskawka
blåbar - jagoda
citron - cytryna
hallon - malina

Podsumowanie

Wycieczka po krainie lodowych słodkości dobiegła końca. Zaskoczyła mnie szeroka dostępność lodów dla alergików (lody z ryżu, anyone?). Jak widać Szwedzi jedzą tyle lodów, że opłaca się produkować na taki segment rynku. Chyba dużą popularnością muszą się także cieszyć lody ekologiczne. Jeśli chodzi o smaki, to daje się zauważyć, że każda szanująca się szwedzka lodziarnia musi posiadać na stanie lody lukrecjowe. I nic dziwnego. Cukierki lukrecjowe, dla wielu ludzi niejadalne, są bardzo popularne nie tylko w Szwecji, ale i w ogóle w Skandynawii. Nie spotkałam za to nigdzie lodów bakaliowych (polski wynalazek?). Istnieje też parę interesujących smaków. Tak jak my mamy lody krówkowe, tak i Szwedzi mają lody o smaku krajowych słodyczy (Polka, Knäck, Plopp).




A na koniec coś ekstra. :)


Top 5 nietypowych smaków lodów dostępnych w Szwecji:


5. Salt Karamel (karmel z solą)

4. Godis (cukierki)

3. Lakritis (lukrecja)

2. Saffron (szafran)

1. (ex equo) Pepparrot Citron (chrzan z cytryną) & Honung Chèvre (miód z serem owczym)





To które wybieracie? :)


zdjęcia: SIA Glass bildbank


To też ci się spodoba:
Emmy Eats Sweden
Swedes Are Crazy About Ice Cream (ropcorn.com)
The Top 5 Countries That Eat the Most Ice Cream (Foz Business)



2 komentarze:

  1. No proszę! Z niezwykłymi smakami kojarzyłam głównie Japończyków, w Szwecji nie natknęłam się na takie niespodzianki (z lukrecją na każdym kroku zdążyłam się oswoić).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczył mnie temat tego postu... :) artykuł również ;) nie spodziewałem się, że Szwedzi są takimi smakoszami ;) Tak w ogóle to dzięki za te słówka, bo na pewno przydadzą się podczas moich wakacji w Szwecji, które zbliżają się wielkimi krokami... :D:D:d

    OdpowiedzUsuń